2020-12-29 08:12:19• hírek • Szatmár.ro

Ön tudta? Magyar kutató dolgozta ki az eddig legígéretesebb koronavírus-vakcina alapjait!

Mi magyarok szeretünk büszkélkedni mindazokkal a remek találmányokkal, amelyek népünk és nemzetünk egy-egy zseniális alakjához kötődnek. Rögtön eszünkbe is juthat talán a Rubik-kocka, a C-vitamin, a golyóstoll, vagy az első számítógép, sőt, ezután a listára bátran írhatjuk fel a koronavírus-vakcinát is, ami jól lehet az Amerikai Egyesült Államokban került kifejlesztésre, az oltás alapjait mégis egy magyar kutatóbiológus, Karikó Katalin fektette le.

 

Napjaink egyik legforróbb témája a sajtóban a koronavírus elleni oltás, amelytől sokan remélik, véget vethet az életünket fenekestől felforgató pandémiának.  Nemrégiben Romániában is megkezdődött az oltási folyamat, elsőként az egészségügyi szakemberek körében. De azt, hogy a 2020-as év végén már hatékony oltásról beszélhetünk, nagyban köszönhető egy magyar származású kutatónak, Karikó Katalinnak.

 

A Magyarországon született, ma az Amerikai Egyesült Államokban élő biokémikus, a mainzi BioNTech biotechnológiai vállalat alelnöke, az mRNS oltások terén elért tudományos eredményeivel megalapozta a Covid-19 elleni rekordsebességgel kifejlesztett és legyártott oltásokat, így szabadalma alapján készülhetett el az első, klinikailag is bizonyítottan hatásos koronavírus ellen használatos oltóanyag.

A magyar tudós az elmúlt évtizedek során végzett kutatásai alkalmával rájött, hogy a különböző vírusfertőzések ellen védelmet nyújthat az emberbe injekciózott megfelelő, szintetikusan előállított mRNS is. A szintetikus mRNS alapján a sejtek elkészítik a testidegen vírusfehérje megfelelő szakaszát, majd arra reagálva azt az ellenanyagot, amivel a szervezet képes leküzdeni magát a vírust, ha találkozik vele. Ezzel a technológiával hozta létre 2020-ban a BioNTech az amerikai Pfizer céggel közösen a COVID-19-vakcinát.

 

Nobel-díjat érdemelne


A magyar biokémikus munkáját a szakmában ma számos elismert szaktekintély ünnepli, többek között Richard Dawkins evolúcióbiológus is, aki szerint Karikó egyenesen Nobel-díjat érdemel. Erről alkotott véleményét Dawkins Twitter-oldalán fejtette ki.

Egyébként a koronavírus-vakcinák alapjának tekinthető, úgynevezett hírvivő RNS-t (mRNS-t) Karikó kutatótársával, Drew Weismann-nal dolgozta ki, akik december 23-án együtt olttatták be magukat az Európa-szerte, így Romániában is alkalmazásra kerülő, a BioNTech és Pfizer cégek által közösen előállított vakcinával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: